EURO INFORMATICA & EURO ELECTRONICA – MEET AND CODE 2020
Scopul Meet and Code este de a introduce copiii și tinerii cu vârsta între 8 și 16 ani în lumea tehnologiei și a programării. Evenimentele trebuie să arăte cât de plăcută și interesantă poate fi programarea și cum poate fi utilizată pentru a aduce la viață idei noi. Participanții la evenimente ar trebui să învețe cum funcționează tehnologia și impactul pe care îl are în viața noastră de zi cu zi. Prin explorarea unei game largi de tehnologii, subiecte digitale și programare creativă, participanții vor fi încurajați să își dezvolte acele abilități digitale de care au nevoie în lumea de astăzi.
Evenimentul este finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code (https://www.meet-and-code.org/) susținută la nivel european de compania SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 22 de țări europene și susține evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week.
În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup. Din 2010, Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.
Ținând seama de potențialul educativ al activităților extrașcolare, Școala Gimnazială ”Nicolae Costescu” Bolboși a încheiat la începutul lunii octombrie a.c. un parteneriat cu ”Euro Education Federation”, pentru implementarea proiectului Euro Informatica și Euro Electronica. Proiectul a fost finanțat de Organizația Meet and Code, susținută la nivel european de compania SAP, care sprijină activități din domeniul IT în perioada Europe Code Week. În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup. Din 2010, aceasta creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană. Obiectivul major al proiectului l-a constituit dezvoltarea interesului elevilor pentru studiul informaticii și al electronicii, precum și pentru acceptarea diversității culturale.
Evenimentul s-a desfășurat în zilele de 24 și 25 octombrie (sâmbătă și duminică) în laboratorul de informatică al școlii, care a fost dotat de curând, cu sprijinul Primăriei Bolboși, cu 18 calculatoare noi. Respectând toate regulile impuse de contextul pandemic în care ne aflăm, 30 de elevi selectați începând de la clasa a II-a până la clasa a VI-a, au participat cu entuziasm la toate activitățile, supravegheați de către profesorii de informatică și de fizică. Coordonatorul proiectului, președintele Euro Education Federation, Marius Ionescu, le-a asigurat copiilor, în funcție de nevoile fiecăruia, cursuri de informatică (sâmbătă) și de electronică (duminică) pe 3 niveluri: începători, mediu și avansați. Astfel, elevii Școlii ”Nicolae Costescu”au putut să-și îmbogățească cunoștințele de informatică, experimentând lucrul cu aplicații și medii de procesare grafică/audio/video avansate sau să măsoare valorile componentelor în circuite, să lucreze cu diode și tranzistori, rezistențe și condensatori, cu tancuri și roboței în cadrul orelor de electronică.
Din mărturisirile tuturor celor implicați, mai ales ale copiilor, a rezultat că a fost o experiență pe cât de utilă, pe atât de plăcută.
”La început, ni s-a părut puțin dificil, dar apoi a început să ne placă”, a spus o elevă din clasa a V-a. ” Mi-a plăcut, mai ales, cursul de electronică. Totul este mai interesant când descoperi lucruri noi experimentând practic”, a declarat un elev din clasa a VI-a. ”M-am bucurat enorm când am reușit să pun în funcțiune tancul de jucărie, doar prin atingerea unor fire”…
La finalul cursurilor, toți elevii paticipanți au primit diplome și mici cadouri utile: stick-uri USB, căști, agende, pixuri și ceva dulce.
Chiar dacă pandemia de coronavirus ne-a impus multe restricții, trebuie să cotinuăm împreună misiunea pentru dezvoltarea generațiilor viitoare, consolidând pe cât posibil relațiile dintre educația școlară și cea extrașcolară, în scopul modelării personalității copiilor. Cu prudență, dar cu perseverență!
Mai multe informatii pe: http://www.scoalabolbosi.ro