Expoziție foto-documentară dedicată aniversării Centenarului nașterii Regelui Mihai I, la Târgu Jiu, organizată de echipa noastră!
Asociația culturală Tătărescu, Asociația cultural-istorică Pleniceanu, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei – Filiala Gorj ANRM, organizează la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în data de 6 noiembrie 2021, cu ocazia aniversării Centenarului nașterii Regelui Mihai I al României, deschiderea Expoziției foto-documentare „Regele Mihai I al României. Destinul unui suveran”.
Expoziția cuprinde fotografii provenind din colecții particulare, Arhiva Națională a României și presa vremii, care îl înfățișează pe regele Mihai I de-a lungul timpului, o uniformă de aviație, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu însemnele gradului de Mareșal, demnitate deținută de Regele Mihai I, dar și fotografii din anul 1938, când Mihai I, pe atunci Mare Voievod de Alba Iulia, a vizitat Gorjul alături de profesorii și colegii săi de clasă.
Prin organizarea acestei expoziții foto-documentare, Târgu Jiul se alătură municipiilor și orașelor care au organizat în acest an evenimente omagiale dedicate celebrării celor 100 de ani de la nașterea regelui Mihai I al României.
Prima vizită a lui Mihai I în Gorj, s-a consumat în toamna anului 1934, când însoțit de Gheorghe Tătărescu, tânărul prinț vizitează Târgu Jiul, Mănăstirile Lainici, Polovragi și Castrul Roman de la Bumbești Jiu, fiind întâmpinat cu mare entuziasm de gorjeni.În anul 1938, Mihai revine în Gorj, de această dată alături de colegii săi din Clasa Palatină, în cadrul unei „călătorii de sinteză”, apoi în vara anului 1944, regele își găsește refugiul la Dobrița, în conacul col. Petre Petrescu, la scurt timp după evenimentele din 23 august, de la București.
Revine în Gorj abia în anul 2005, însoțit de familie și membrii Casei Regale, la Mănăstirea Cămărășeasca din Târgu-Cărbunești, pentru ca în anul 2007, regele să își serbeze onomastica, pe 8 noiembrie, de Sf. Mihail și Gavril, la Mănăstirea Tismana. Era ultima vizită a Regelui Mihai I al României în Gorj.
Evenimentul găzduit de Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” este un omagiu adus celui care a purtat România în suflet întreaga sa viață, transmițând mereu românilor mesajul de unitate, făcând apel la morală, credință și memorie: „Nu putem avea viitor, fără a respecta trecutul. Trebuie să fim uniți și să rămânem uniți și să aducem România înapoi acolo unde-i este locul. Nu așa cum a fost, pentru că acela este trecutul. Dar acel trecut trebuie să fie inspirație pentru viitor. Pentru ca lucrurile să meargă mai bine decât acum, ceea ce îi rog pe români din tot sufletul este să rămână uniți, pentru că există forte care încearcă să-i separe și astfel nu vom ajunge acolo unde trebuie să fim. Se cuvine să rezistăm prezentului și să ne pregătim viitorul. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.” – Regele Mihai I al României. Este datoria noastră de a nu fi mai prejos de omagiul pe care românii îl aduc Regelui Mihai I al României, în anul Centenar al nașterii sale.